Zang/Keyboard/Piano

Docent: Annika Lelivelt      Instrumenten: zang, piano, keyboard

Tarieven en algemene voorwaarden

Deze lessen kunnen op verzoek ook gecombineerd worden binnen een les. De lessen bevatten ook muziekspelletjes en liedjes die je op school hebt geleerd. Ze vormen een combinatie van lessen Algemene Muzikale Vorming en instrumentale lessen.

Zang

Ieder hoofd is verschillend gevormd, dus elke stem is verschillend. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is waar. De vorm van de meeresonerende holtes in jouw hoofd bepalen voor een groot deel hoe je klinkt. Wees gerust, er blijven genoeg zaken over waar we wel aan kunnen werken.

Je leert tijdens de lessen de juiste zanghouding, beter op toon te zingen, meer controle te krijgen over je stem en ademhaling en jouw favoriete songs te zingen. Door middel van een lage buikademhaling en een goede ademsteun kun je niet alleen langere zinnen op één ademteug zingen, maar bijvoorbeeld ook je toonhoogte beter sturen en controleren en de kracht en het volume van je stem beïnvloeden! Op de juiste manier ademhalen is dus essentieel. De specifieke manier van doseren van je uitademing en het inzetten van de kracht van je luchtstroom tijdens het zingen gebruik je ook tijdens roepen. Leg je hand maar eens net boven je navel en roep maar eens. Als je het goed doet, zul je merken dat je buik tijdens het roepen naar binnen schiet en daarna gelijk weer volstroomt met lucht. Ook werken we aan articulatie. Hierbij spelen de holtes in je hoofd een grote rol. Sommige mensen klinken bijvoorbeeld nassaal en kunnen daardoor wat minder goed verstaanbaar zijn. De neus resoneert dan teveel mee. Hier is echter iets aan te doen. Zo kunnen we de neusholte een beetje buitenspel zetten door de neus dicht te drukken als bij het stelpen van een bloedneus. Nu is het de oefening om tijdens het dichtdrukken van de neus helder te articuleren. Na even oefenen lukt dit ook zonder de neus dicht te drukken.Alles begint echter bij een goede zanghouding. Zonder een goede houding kun je geen kracht uitoefenen.

We beginnen de lessen altijd met wat inzingoefeningen om de stem op te warmen en blessures te voorkomen. Ik pas vaak specifieke zangoefeningen toe die zijn toegespitst op en gedestilleert uit de song waar we op dat moment aan werken. Ik maak regelmatig opnames van je stem, zodat je zelf goed kunt horen hoe je klinkt. We horen onszelf binnen in ons hoofd namelijk heel anders. Je kunt dan nog meer met mijn opmerkingen en aanwijzingen en je leert hierdoor beter en sneller. Je hoort praktisch alles op deze opnames omdat ze tweemaal de kwaliteit van een cd hebben. Ook is er de mogelijkheid om met een microfoon te leren zingen, omdat ik mijn eigen PA-system heb. Ook kan ik je tips geven over hoe je jouw stem het beste verzorgt.

Iedereen kan zingen, alleen kunnen we het niet allemaal even mooi. Totale toondoofheid komt zelden voor. Ik gebruik specifieke oefeningen die je zuiverheid kunnen verbeteren en die je minder laten “brommen”.

Even ter verduidelijking: ik geef geen les in klassiek zang. Deze manier van zingen behelst een geheel andere techniek dan het zingen van pop- rock en jazzsongs.

Piano- en keyboardles

Je leert allereerst spelen op het klavier, het toetsenbord van het instrument. Nadat je de basis hiervan hebt geleerd kunnen we gaan beginnen met pianolessen of keyboardlessen, of je kiest ervoor de instrumenten binnen de lessen af te wisselen.  We beginnen met één hand, maar leren later ook met twee handen songs uit de top 40, jazz en klassieke stukjes te spelen. Je kunt jezelf ook door middel van een toetsinstrument begeleiden bij het zingen. Bijvoorbeeld door akkoorden in combinatie met bastonen te spelen. Ik geef ook combinatielessen zang en piano of keyboard. Ook is het mogelijk om kennis te maken met het spelen op een synthesizer of een (hammond)orgel.

Bij keyboardles leren we naast het klavier ook werken met de knoppen en de vele mogelijkheden van het instrument. Het is zelfs mogelijk om in je eentje tegelijkertijd een gehele band ten gehore te brengen op dit instrument! Je kunt een keyboard als een basgitaar of kerkorgel laten klinken, je kunt tijdens het spelen van een melodie een drummer de meest uiteenlopende ritmes mee laten spelen, maar je kunt ook zelf drummen door het bespelen van de toetsen. Vaak wordt er in de linkerhand akkoorden gespeeld en in de rechterhand de melodie, maar het is ook mogelijk er op een pianistische manier op te spelen. Het is hiervoor wel heel belangrijk dat het keyboard aanslaggevoelig of “touch responsive” is. Een keyboard wordt vaak gebruikt door eenmansbands.

Het spelen op een piano voelt alleen al anders dan het spelen op een keyboard. Zo heeft een piano toetsen die gewogen zijn, dit betekent dat je meer druk moet uitoefenen op de toetsen om deze in hun geheel in te drukken. Op deze manier kun je veel gevoel in je spel leggen want je kunt helemaal zelf bepalen hoe luid de tonen klinken. Hoe harder je de toets aanslaat, hoe luider de toon klinkt en hoe zachter je de toets aanslaat, hoe zachter de toon klinkt. Dit is zo kenmerkend voor de piano dat de vroege versie van de tegenwoordige piano zelfs fortepiano, Italiaans voor “luidzacht” heette.  We leren werken met deze aanslaggevoeligheid en de verschillende pedalen. Vaak worden door de beide handen tegelijkertijd verschillende melodieën gespeeld, in de linkerhand de baspartij en in de rechterhand akkoorden, in de linkerhand de baspartij en in de rechterhand de melodie of in de linkerhand de baspartij en in de rechterhand de melodie gecombineerd met akkoorden.

Een synthesizer is een soort keyboard waarop je de aanwezige geluiden (die vaak ter plekke worden opgewekt) op allerlei mogelijke manieren bewerken en bijsturen. De meest vreemde geluiden zijn aanwezig, bijvoorbeeld zogenaamde jungle- of spacegeluiden en zogenaamde spacegeluiden. Dit instrument wordt erg vaak gebruikt door DJ’s.

Een elektronisch orgel is een toetsinstrument waarbij de bas wordt bespeeld door de voeten en het volume door middel van een pedaal wordt geregeld. Mijn hammondorgel bevat twee toetsenborden.

Gecombineerde lessen

Hierbij leer je jezelf op de toetsen begeleiden bij het zingen.

www.theaterenmuziek.nl