Saxofoon

Docent: Arjen van El               Instrumenten: sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon, klarinet

Tarieven en algemene voorwaarden saxofoon

 

De saxofoon

De saxofoon is een instrument dat veel mensen enorm aanspreekt vanwege het gevoel dat je in het instrument kunt leggen. De saxofoon biedt ongekende mogelijkheden. Om hiermee kennis te maken, kun je bijvoorbeeld luisteren naar jazzlegendes als Ben Webster, Sonny Rollins, Stan Getz en Art Pepper, Gerry Mulligan. In Nederland zijn saxofonisten als Candy Dulfer en Benjamin Herman grote namen.

Starten met saxofoon spelen

Wil je beginnen met saxofoon spelen, dan kan dat als je minstens 9 jaar bent (of eerder als je tanden al gewisseld zijn). Maar als je boven de 60 bent, ben je ook van harte welkom. Ook dan kan het leren bespelen van een saxofoon onvoorstelbaar veel plezier en ontspanning opleveren. We beginnen zonder boek en met cd. Dit om je oren zo te trainen dat je in staat bent zonder bladmuziek te spelen wat je hebt uitgezocht, of in je hoofd hebt.

Tijdens de lessen werken we aan het luisteren naar muziek, aan toonvorming, de techniek van het bespelen van je instrument, ritmiek, het leren lezen van bladmuziek en improvisatie. Je maakt kennis met diverse stijlen muziek. Ter ondersteuning werken we met lesmethoden met meespeel-cd’s, begeleidingsprogramma’s en diverse overige materialen. Er wordt geprobeerd je zo te leren spelen dat je snel en zelfstandig in een band of orkest kunt spelen.

Gevorderde leerling – specialisatie pop, jazz en blues

Wanneer je de basisbeginselen van het saxofoonspelen onder de knie hebt, kun je de keuze maken om je verder te ontwikkelen in het lichte muziekgenre (pop, jazz, blues, latin). Je kunt dan bijvoorbeeld in een big band gaan spelen, in een popband of als saxofonist in een jazzcombo. Ook is het mogelijk om in het Saxofoonorkest onder leiding van Arjen te gaan spelen.

 De volgende aspecten komen tijdens de lessen aan bod:

  • specifieke spelopvattingen en timing (bijvoorbeeld swing ritmes)
  • improvisatie (hoe speel je een mooie solo en hoe lees je een akkoordenschema?)
  • ademhaling en techniek
  • sectiespel, hoe functioneer je in een saxofoonsectie of blazerssectie?
  • audio opname

Meld je hier aan voor een gratis proefles!